Yozeal nove energetske tehnologije co, Ltd
Dom > Vijesti > Sadržaj
Solarni kolektori: Upotreba solarnog grijanja
- Feb 22, 2017 -

Solarni kolektori pretvaraju sunčevo zračenje u toplotu i prenose toplotu na medijum (voda, solarna tečnost ili vazduh). Tada se solarna toplota može koristiti za grijanje vode, za rezervaciju grejnih sistema ili za grejanje bazena.

Korišćenje solarne energije

Srce solarnog kolektora je apsorber, koji se obično sastoji od nekoliko uskih metalne trake. Noseća tečnost za prenos toplote protiče kroz cev za prenos toplote koja je povezana sa apsorbernom trakom. U apsorberima pločastog tipa, dve liste su spojene zajedno, dozvoljavajući medijum da teče između dva lista. Apsorberi su obično napravljeni od bakra ili aluminijuma.

Apsorberi bazena , s druge strane, obično su napravljeni od plastike (uglavnom EPDM, ali i polipropilena i polietilena), jer niže temperature ne zahtevaju veći kapacitet toplote.

Grejanje i skladištenje su ujedinjeni u kolektoru rezervoara. Nizom kolektora rezervoara ne treba cirkulacione pumpe ili regulacioni mehanizmi, jer se voda za piće zagreva i skladišti u kolektoru.

Visoko efikasne površine apsorbera

Apsorberi su obično crni, jer tamne površine pokazuju naročito visok stepen apsorpcije svetlosti. Nivo apsorpcije ukazuje na to da se apsorbuje količina kratkovalnog solarnog zračenja što znači da se ne reflektuje. Kako se apsorber zagrijava do temperature veće od temperature okoline, on daje veliki deo akumulirane sunčeve energije u vidu dugo valnih toplotnih zraka. Odnos apsorbirane energije na emitovanu toplotu ukazuje stepen emisije.

Kako bi se smanjio gubitak energije kroz emisiju toplote, najefikasniji apsorberi imaju selektivni površinski premaz . Ovaj premaz omogućava konverziju velikog dela sunčevog zračenja u toplotu, istovremeno smanjujući emisiju toplote.

Uobičajeni premazi pružaju stepen apsorpcije preko 90%. Solarne boje koje se mogu mehanički nanositi na apsorbere (sa četkicama ili sprejevima), manje ili nimalo nisu selektivne jer imaju visok nivo emisije. Galvanski nanošeni selektivni premazi uključuju crni hrom, crni nikal i aluminijum oksid sa niklom. Relativno novi je sloj titan-nitrid-oksida, koji se primjenjuje putem pare u vakuumskom procesu. Ova vrsta premaza se izdvaja ne samo zbog niskih stopa emisija, već i zbog toga što je njegova proizvodnja bez emisije i energetski efikasna.